Ciasta

Wytwarzane przez naszą piekarnię ciasta stanowią nieodzowne uzupełnienie oferowanego asortymentu. Powstają one z wysokiej jakości naturalnych składników kupowanych od lokalnych producentów, co sprawia, że możecie obdarzyć nas całkowitym zaufaniem. W Piekarni Mechanicznej znajdziecie babkę cytrynową i waniliowo-kakaową, zebrę, makowiec, szachownicę, skubańca, sernik, rolady biszkoptowe, piernik kasztelański, ciastka kruche, rogaliki drożdżowe, pierożki i mini pączusie.

 

Jakie są rodzaje ciast?

Do najpopularniejszych i najczęściej przygotowywanych ciast należą:

  • ciasto kruche, występujące w wersji wytrawnej i słodkiej, do którego produkcji wykorzystuje się: masło, mąkę, cukier i wodę;
  • ciasto biszkoptowe, składające się przede wszystkim z jajek oraz cukru, podczas którego robienia bardzo ważne jest właściwe ubicie jajek;
  • ciasto ucierane, będące mieszanką ciasta kruchego i biszkoptowego, w którym głównymi składnikami są: masło, mąka, jajka i cukier oraz proszek do pieczenia;
  • ciasto drożdżowe, do którego produkcji niezbędne są drożdże, przygotowywane na dwa sposoby;
  • serniki klasyczne, gotowane lub na zimno;
  • ciasto parzone, czyli inaczej ptysiowe, wykorzystywane głównie do ptysi, eklerek czy karpatek, które charakteryzuje brak cukru oraz duża lekkość;
  • ciasto bezowe, składające się przede wszystkim z białek i cukru oraz odrobiny mąki, którego przygotowanie uzależnione jest od właściwego ubicia białek z cukrem oraz umiejętnego jego suszenia;
  • ciasta bez pieczenia.