Makowiec ze świeżym makiem i bakaliami
Makowiec to ciasto przekładane masą ze zmielonego maku, cukru lub miodu i bakalii, które najczęściej pojawia się na polskich stołach podczas świąt, gdyż jest typowym daniem wigilijnym i wielkanocnym. Polacy kupują go również jako deser do kawy lub herbaty. Warto pamiętać, że oprócz wyjątkowego smaku ma on również szereg wartości odżywczych, gdyż nasiona maku zawierają dużą ilość tiaminy, magnezu, wapnia, fosforu i cynku.
W naszych makowcach pyszne ciasto drożdżowe jest naprzemiennie zawijane słodkim makiem, tworząc charakterystyczny czarno-biały rulon.
Składniki: Mąka pszenna typ 500 składniki: środki do przetwarzania mąki E300,enzym alfa-amylaza(zawiera mąkę pszenną), mak, woda, drożdże, margaryna 80%składniki:oleje roślinne(palmowy,rzepakowy,częściowo utwardzony palmowy) woda,emulgatory(mono-idyglicerydy kwasów tłuszczowych), substancja konserwująca(kwas sorbowy),regulator kwasowości(kwas cytrynowy),aromat,barwnik(annato%, cukier, jaja, sól, marmolada, aromat.